Nekaj nasvetov za zdrave oči

Prekomerna telesna teža, ultravijolični sončni žarki, pomanjkanje solz in kaj še slabo vpliva na zdravje oči.
Nekaj nasvetov za zdrave očiZdrava prehrana

Prekomerna telesna teža poveča možnost za starostno degeneracijo makule, zato ohranjajte zdravo prehrano in telesno težo. Pomanjkanje antioksidantnih vitaminov A in C prav tako povzroča tveganje za degeneracijo makule in nastanek sive mrene.

Sončna očala

Ultravijolični sončni žarki so za oko zelo škodljivi, saj povzročajo razvoj sive mrene, degeneracijo makule, razraščanje tvorb na očeh ter v najslabšem primeru očesnega raka. Kakovostna sončna očala pa oko 100% zaščitijo pred UV- žarki. Nekakovostna sončna očala, ki imajo samo obarvane leče in ne nudijo UV- zaščite, očem bolj škodijo kot koristijo. Samo obarvana leča zenice bolj razširi in tako je notranjost očesa bolj izpostavljena škodljivim UV- žarkom.

Izogibanje izsuševanju oči

Pomanjkanje solz povzroča boleče in pekoče oči. Centralno gretje, klimatske naprave, uporaba računalnika, mobilnega telefona ali tabličnega računalnika stanje samo še poslabša. Približno 15% starejših od 35 let ima težave zaradi suhih oči. Vlažilne kapljice in umetne solze ublažijo draženje očesa in izboljšajo udobje gledanja.

Redne kontrole vida

Redne kontrole vida so zelo pomembne ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje, saj je oko najpomembnejše človeško čutilo, ker z njim sprejmemo 70% vseh informacij iz okolice, zato je zanj potrebno tudi ustrezno skrbeti. Optometrist bo na temeljitem pregledu oči ugotovil veliko več, kot le vašo dioptrijo za bližino in daljavo. Preveril bo, kako dobro vaši očesi delujeta skupaj, če imate kakšno očesno bolezen, širino vidnega polja in podobno. Kontrolo vida priporočamo vsaki 2 leti, saj je pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi, prav tako pa tudi za redno posodabljanje dioptrije in ugotavljanje zgodnjih znakov očesnih bolezni.

Redni odmori pri delu

Vse več bližinskega dela in dela z računalnikom zelo škoduje očem. Pri bližinskem delu so očesne mišice neprestano zelo aktivne in napete, kar lahko povzroča utrujenost in glavobol tudi pri tistih, ki nimajo težav z vidom. Priporočljivo je vsaj enkrat do dvakrat na uro sprostiti pogled s pogledom v daljavo ali skozi okno.

Zdrave oči potrebujejo gibanje

Veliko se gibajte zunaj, saj je v zaprtih prostorih veliko nižja vlažnost zraka, kar suši oči. Vaja za oči: 12- krat poglejte skrajno desno, malce počakajte in nato ponovite še v levo. Za kratek čas zaprite oči. Nato 12- krat poglejte navzgor, malce počakajte in nato ponovite še navzdol. Ponovno zaprite.

Lili Sovinc -  Optometrist

Deli:

Blog

Strokovni članki, nasveti, zanimivosti...
Vse bolj megleno

Vse bolj megleno

Ne vem, ali se mi slabša vid ali je res vse bolj megleno.

Kakšna očala vam pristojijo?

Kakšna očala vam pristojijo?

Očala lahko poudarijo določne dele obraza in določene dele skrijejo oziroma omehčajo.

Zakaj kupiti sončna očala v optiki?

Zakaj kupiti sončna očala v optiki?

Sončna očala lahko danes kupite že skoraj na vsakem koraku.

UV – zaščita

UV – zaščita

Ultravijolični sončni žarki so za oko zelo škodljivi.

Polarizirana sončna očala

Polarizirana sončna očala

Polarizirana svetloba je svetloba, ki nastaja pri odboju od gladkih površin.

Že narejena bralna očala

Že narejena bralna očala

Bralna očala je možno kupiti tudi v lekarnah, poštah, drogerijah in trgovinah.

Kako do brezplačnih očal?

Kako do brezplačnih očal?

Korekcijska očala lahko dobite tudi na recept, v vsaki optiki ali specializirani prodajalni, ki je pogodbeni dobavitelj medicinskih pripomočkov.

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za vid

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za vid

Naročilnica - Vrste pripomočkov

Naročilnica - Vrste pripomočkov

Nekaj nasvetov za zdrave oči

Nekaj nasvetov za zdrave oči

Prekomerna telesna teža, ultravijolični sončni žarki, pomanjkanje solz in kaj še slabo vpliva na zdravje oči.

Kako pravilno čistimo korekcijska stekla?

Kako pravilno čistimo korekcijska stekla?

Pravilno čiščenje in vzdrževanje očalnih stekel oziroma leč lahko zelo podaljša življenjsko dobo očal.

Antirefleksni sloj

Antirefleksni sloj

Učinek antirefleksnega sloja je manj bleščanja in čistejša slika.

Fotosenzibilno steklo

Fotosenzibilno steklo

Ob oblačnem vremenu ali zaprtem prostoru so skoraj popolnoma transparentna, na soncu se pa avtomatsko zatemnijo tudi vse do 90%.

Prijava na BREZPLAČNO kontrolo vida

Pogosta
Vprašanja

Redne kontrole vida so zelo pomembne ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje, saj je oko najpomembnejše človeško čutilo, ker z njim sprejmemo 70% vseh informacij iz okolice, zato je zanj potrebno tudi ustrezno skrbeti.

Večina ljudi se po 40 letu spopada z težavo pri branju. Predvsem v slabše osvetljenih prostorih. V kolikor teh težav še ne poznate, jih boste s časom zagotovo še spoznali. Nekje v štiridesetih ali petdesetih letih boste opazili, da morate tekst odmakniti dlje od oči, če ga boste želeli prebrati. Približevanje teksta pa bo povzročalo zamegljen vid in nezmožnost branja.

V kolikor se pa s takšnimi težavami že spopadate pa je prišel čas za nakup bralnih očal, saj imate očesno napako imenovano presbyopia – starostna slabovidnost. To je popolnoma normalna očesna napaka, ki doleti vsakega v obdobju po štiridesetem letu starosti. Presbyopia je očesna napaka, ki se pojavi zaradi oslabitve oziroma staranja očesne leče, katera izgubi prožnost in ni več zmožna izostriti bližnjih predmetov.

Po prijavi na brezplačno kontrolo, vas bo nekdo iz naše ekipe poklical po telefonu, da se dogovorite kateri čas in lokacija opravljanja kontrole vida vam najbolj ustreza.

Progresivna ali več žariščna očalna stekla nam omogočajo oster vid na bližino in daljavo. Pri takšnih očalih je zgornji del namenjen gledanju v daljavo, spodnji del pa branju. Vmesni del stekla nam pa omogoča gledanje na vmesne razdalje, na primer na računalnik.

Prehod dioptrije je popolnoma neopazen, saj se postopoma in neprekinjeno stopnjuje.

Takšna očala so primerna za ljudi, ki imajo dioptrijo za daljavo in bližino ter tiste, ki imajo dioptrijo samo za branje. Velika prednost progresivnih očal je, da imamo lahko ena očala za vsa opravila.

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na naše novice