Kakšna očala vam pristojijo?

Očala lahko poudarijo določne dele obraza in določene dele skrijejo oziroma omehčajo.
Kakšna očala vam pristojijo?Pri izbiri očal je pomembno, da so vam le- ta udobna in da se v njih dobro počutite. Očala lahko poudarijo določne dele obraza in določene dele skrijejo oziroma omehčajo. Pomembno je, da vam pristajajo glede na obliko vašega obraza, glede na ten vaše polti ter barvo in dolžino las.

OVALNA OBLIKA OBRAZA

Ta oblika je najbolj prepoznavna po čelu, ki je malenkost širši od čeljusti. Velja za ideal, saj je pri izbiri očal na voljo neskončno opcij, ki laskajo tej obliki. Najbolje pristajajo okvirji, ki segajo od obrvi pa do ličnic, lahko ste pa pogumni tako pri oblikah – zaobljena ali pravokotna očala, kot tudi pri barvah  in materialih.

OKROGLA OBLIKA OBRAZA

Okrogel obraz ima polne ličnice, zaobljeno brado, ter je skoraj enako širok kot je dolg. Da obraz optično zožite in podaljšate izberite okvirje bolj pravokotne in oglate oblike, ki pa morajo biti v vaši širini obraza, torej ne premajhni in ne preveliki. Pogumnejše ženske se lahko odločite za priljubljeno mačjo obliko okvirjev, izogibajte se pa okroglih okvirjev, ki bodo vaš obraz naredile še bolj poln.

KVADRATNA OBLIKA OBRAZA

Tak obraz prepoznamo po močni čeljustni liniji in širokem čelu. To obliko lahko omehčamo z ovalnimi in okroglimi oblikami očal, ki pa naj ne bodo širše od vašega obraza. Izogibajte se okvirjem z ostrimi robovi in pravokotnim oblikam, saj bodo te vašemu obrazu dodale le strogost. Izberete lahko tanjša ali bolj poudarjena očala, ki pa so lahko tudi raznih barv oziroma barvnih kombinacij.

SRČASTA OBLIKA OBRAZA

Ta oblika obraza ima široko čelo in ozko brado. Izberite nežne tanjše okvirje v kvadratni, mačji ali aviator obliki. Širina okvirjev pa naj malo tudi presega širino vašega čela. Linije in barve naj bodo nežne in brez dodatnih okraskov.

Ob obliki je pomembna tudi velikost očal, saj ne smejo prekriti preveč vašega obraza, ne smejo pa biti niti preozka oziroma premajhna za vaš obraz. V optiki vam primerno svetujemo glede oblike in velikosti, prav tako pa lahko poskusite tudi veliko različnih modelov, da tudi sami dobite občutek za primerno obliko sončnih ali korekcijskih očal. Ob izbiranju pa ne pozabite na udobje ob nošnji očal, na lahkotnost okvirjev, ter da se v njih dobro in samozavestno počutite, saj jih boste nosili kar nekaj časa.

Tilen Cerovski -  Optik tehnik

Deli:

Blog

Strokovni članki, nasveti, zanimivosti...
Vse bolj megleno

Vse bolj megleno

Ne vem, ali se mi slabša vid ali je res vse bolj megleno.

Kakšna očala vam pristojijo?

Kakšna očala vam pristojijo?

Očala lahko poudarijo določne dele obraza in določene dele skrijejo oziroma omehčajo.

Zakaj kupiti sončna očala v optiki?

Zakaj kupiti sončna očala v optiki?

Sončna očala lahko danes kupite že skoraj na vsakem koraku.

UV – zaščita

UV – zaščita

Ultravijolični sončni žarki so za oko zelo škodljivi.

Polarizirana sončna očala

Polarizirana sončna očala

Polarizirana svetloba je svetloba, ki nastaja pri odboju od gladkih površin.

Že narejena bralna očala

Že narejena bralna očala

Bralna očala je možno kupiti tudi v lekarnah, poštah, drogerijah in trgovinah.

Kako do brezplačnih očal?

Kako do brezplačnih očal?

Korekcijska očala lahko dobite tudi na recept, v vsaki optiki ali specializirani prodajalni, ki je pogodbeni dobavitelj medicinskih pripomočkov.

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za vid

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za vid

Naročilnica - Vrste pripomočkov

Naročilnica - Vrste pripomočkov

Nekaj nasvetov za zdrave oči

Nekaj nasvetov za zdrave oči

Prekomerna telesna teža, ultravijolični sončni žarki, pomanjkanje solz in kaj še slabo vpliva na zdravje oči.

Kako pravilno čistimo korekcijska stekla?

Kako pravilno čistimo korekcijska stekla?

Pravilno čiščenje in vzdrževanje očalnih stekel oziroma leč lahko zelo podaljša življenjsko dobo očal.

Antirefleksni sloj

Antirefleksni sloj

Učinek antirefleksnega sloja je manj bleščanja in čistejša slika.

Fotosenzibilno steklo

Fotosenzibilno steklo

Ob oblačnem vremenu ali zaprtem prostoru so skoraj popolnoma transparentna, na soncu se pa avtomatsko zatemnijo tudi vse do 90%.

Prijava na BREZPLAČNO kontrolo vida

Pogosta
Vprašanja

Redne kontrole vida so zelo pomembne ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje, saj je oko najpomembnejše človeško čutilo, ker z njim sprejmemo 70% vseh informacij iz okolice, zato je zanj potrebno tudi ustrezno skrbeti.

Večina ljudi se po 40 letu spopada z težavo pri branju. Predvsem v slabše osvetljenih prostorih. V kolikor teh težav še ne poznate, jih boste s časom zagotovo še spoznali. Nekje v štiridesetih ali petdesetih letih boste opazili, da morate tekst odmakniti dlje od oči, če ga boste želeli prebrati. Približevanje teksta pa bo povzročalo zamegljen vid in nezmožnost branja.

V kolikor se pa s takšnimi težavami že spopadate pa je prišel čas za nakup bralnih očal, saj imate očesno napako imenovano presbyopia – starostna slabovidnost. To je popolnoma normalna očesna napaka, ki doleti vsakega v obdobju po štiridesetem letu starosti. Presbyopia je očesna napaka, ki se pojavi zaradi oslabitve oziroma staranja očesne leče, katera izgubi prožnost in ni več zmožna izostriti bližnjih predmetov.

Po prijavi na brezplačno kontrolo, vas bo nekdo iz naše ekipe poklical po telefonu, da se dogovorite kateri čas in lokacija opravljanja kontrole vida vam najbolj ustreza.

Progresivna ali več žariščna očalna stekla nam omogočajo oster vid na bližino in daljavo. Pri takšnih očalih je zgornji del namenjen gledanju v daljavo, spodnji del pa branju. Vmesni del stekla nam pa omogoča gledanje na vmesne razdalje, na primer na računalnik.

Prehod dioptrije je popolnoma neopazen, saj se postopoma in neprekinjeno stopnjuje.

Takšna očala so primerna za ljudi, ki imajo dioptrijo za daljavo in bližino ter tiste, ki imajo dioptrijo samo za branje. Velika prednost progresivnih očal je, da imamo lahko ena očala za vsa opravila.

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na naše novice