PTUJ - 02/620 39 29

ROGAŠKA SLATINA - 03/620 61 90


info@optika-oftalmos.si

www.facebook.com/optikaoftalmos

www.instagram.com/optika_oftalmos

DELOVNI ČAS:

ROGAŠKA SLATINA

Pon. - Pet.: 9:00 - 13:00   15:00 - 18:00

Sob. - Ned. in prazniki: zaprto

PTUJ:

Pon. - Sob.: 8:00 - 20:00

Ned. in prazniki: 9:00 - 13:00

PRIJAVA NA NOVICE - PRIJAVA NA KONTROLO VIDA - ZANIMIVI ČLANKI - SONČNA OČALA - KOREKCIJSKA OČALA

Akcijske ponudbe

031 703 533

Domov  Ponudba Kontrola vida Strokovni članki O nas
Domov

V OPTIKI OFTALMOS IMAMO OČALNE LEČE SAMO VRHUNSKE KVALITETE.

OČALA ZA DALJAVO

Očala za daljavo potrebujejo vsi tisti, ki imajo meglen oziroma neoster pogled v daljavo. V to skupino spadajo predvsem ljudje s kratkovidnostjo (minus) ter tisti z astigmatizmom (cilindrična dioptrija). Z očali za daljavo lahko gledamo na vse razdalje. Očala za daljavo niso omejena na nobeno starostno skupino, saj se takšna dioptrija lahko pojavi že pri majhnih otrocih, najstnikih, odraslih ali starejših.

BRALNA OČALA

Bralna očala imenujemo očala, ki so namenjena predvsem branju oziroma gledanju na razdalji od 30 do 40 centimetrov. Bralna očala so zelo priročna in nam pomagajo videti majhne predmete in napise, ki jih z prostim očesom ne moremo videti dovolj ostro. Očala za branje pogosto nosimo spuščena nižje na nosu, tako da lahko vidimo preko njih v daljavo, saj če v daljavo pogledamo skozi bralna očala ne bomo videli ostro, ker so narejena samo za gledanje na blizu.


DELOVNA OČALA- OFFICE PROGRESIV

Delovna oziroma pisarniška ali prostorska očala so namenjena ljudem, ki imajo dioptrijo za branje (torej 30-40cm) in delajo na tej razdalji, kakor tudi na srednji razdalji (1-3 m) kot je recimo računalnik ali stranka pred njimi. Ta očala imajo torej dioptrijo za srednjo delovno razdaljo v zgornjem delu očal in ta dioptrija se stopnjuje proti spodnjemu delu očal, kjer je pa bližinska dioptrija. Ta očala za daleč oziroma za večjo razdaljo kot 3m niso primerna.

PROGRESIVNA OČALA

Progresivna ali več žariščna očalna stekla nam omogočajo oster vid na bližino in daljavo. Pri takšnih očalih je zgornji del namenjen gledanju v daljavo, spodnji del pa branju. Vmesni del stekla nam pa omogoča gledanje na vmesne razdalje, na primer na računalnik. Prehod dioptrije je popolnoma neopazen, saj se postopoma in neprekinjeno stopnjuje. Takšna očala so primerna za ljudi, ki imajo dioptrijo za daljavo in bližino ter tiste, ki imajo dioptrijo samo za branje. Velika prednost progresivnih očal je, da imamo lahko ena očala za vsa opravila.


BIFOKALNA OČALA

Bifokalna očala so predhodnik progresivnih očal, saj nudijo oster pogled na daleč in blizu, vendar ne na srednjo razdaljo (npr. računalnik). V teh očalih se dioptrija ne stopnjuje kot se pri progresivu ali delovnih očalih ampak imamo samo dve dioptriji - za daleč in za blizu, vmes je pa vidna prelomnica, ki omogoča takšno združevanje dioptrij brez vmesnih razdalj. Novo na tržišču so bifokalna očala brez “črte” oz. vidne prelomnice, ki ločuje vidno polje the dveh dioptrij.